Δελτίο Τύπου: Ετήσια Εκδήλωση BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει

Δελτίο Τύπου: Ετήσια Εκδήλωση BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει: «Επιστροφή στις ρίζες. Προκλήσεις. Ευκαιρίες. Πρωτοβουλίες.» 

Με την ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων και της Πολιτείας και με σημαντικά συμπεράσματα στέφθηκε η ετήσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας BrainReGain

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Δόμνα Μιχαηλίδου, Σοφία Ζαχάρακη, οι υφυπουργοί Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Γιώργος Κώτσηρας, ο Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού και ο Διοικητής ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Από την επιχειρηματική πλευρά συμμετείχαν οι Γιάννης Παπαχρήστου, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Αλέξανδρος Πατεράκης, Κυριάκος Σαμπατακάκης και Πάνος Παπάζογλου.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024. Η ετήσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας BrainReGain «Επιστροφή στις ρίζες: Προκλήσεις. Ευκαιρίες. Πρωτοβουλίες», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου, καλωσόρισε εξέχουσες και εξέχοντες προσκλεκλημένους οι οποίοι μοιράστηκαν απόψεις, εμπειρίες και πρότειναν πρωτοβουλίες που απαιτούνται για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού και την προσέλκυση του διεθνούς ταλέντου.

Επίσημος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain, Κωνσταντίνος Κεσεντές, με συντονιστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain, κ. Κεσεντές παρουσίασε τα ευρήματα των ερευνών «Θα επέστρεφα αν…» και «Θα προσλάμβανα αν…» που διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, όπως επίσης και τα προκαταρτικά ευρήματα της έρευνας «Μετά την επιστροφή», η οποία είναι σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί τέλος Μαρτίου.

Στα τρία πάνελ συζήτησης που ακολούθησαν, συζητήθηκε η συμβολή της πρόσληψης Ελλήνων στην ανάπτυξη της χώρας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ αναδείχθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της επιστροφής στην Ελλάδα, αναλύοντας, επίσης, την ανάγκη διαμόρφωσης μίας εθνικής στρατηγικής επαναπατρισμού, βάσει των διεθνών πρακτικών.

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης, «Προσελκύοντας & διατηρώντας στελέχη υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα» συμμετείχαν ο Γιάννης Παπαχρήστου, CEO του Ομίλου ANT1 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας BrainReGain, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ, ο Αλέξανδρος Πατεράκης, Deputy CEO της ΔΕΗ Α.Ε., ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, CEO της Accenture, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων και της Πολιτείας, όλοι brain gainers,  συζήτησαν τις στρατηγικές και την αξία πρόσληψης των Ελλήνων του εξωτερικού και του διεθνούς ταλέντου με στόχο την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης «Μετά την επιστροφή» συμμετείχαν η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO AEBE και Μέντορας της Πρωτοβουλίας BrainReGain, οι επαναπατρισθέντες Γεωργία Μόσχοβου, Ελένη Πετροπούλου, και ο Δημήτρης Ψαρράς, καθώς και ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΔΥΠΑ και η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπου συζήτηθηκαν οι προκλήσεις της επιστροφής, οι ευκαιρίες και η ζωή στην Ελλάδα σήμερα και οι προοπτικές για το μέλλον.  

Στο τρίτο πάνελ συζήτησης «Η ανάγκη πλαισίου πολιτικών για τη διεθνή κινητικότητα και τον επαναπατρισμό εξιδεικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού στη χώρα», συντονίστρια ήταν η Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor από το Υπερταμείο, συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μίας εθνικής στρατηγικής επαναπατρισμού με συμμετέχοντες τον Ορέστη Ομράν, Διεθνή Δικηγόρο, Partner & Head of Greece Country Group DLA και ιδρυτικό μέλος του Brain Gain, την Ιωάννα Φαναριώτη, EY Talent Leader Greece & South CESA Cluster, την Έλενα Παπαδοπούλου, HR Manager του Ομίλου Εταιρειών "Σαμαράς & Συνεργάτες",  την Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, Chief Human Resources Officer της Deloitte, τον Πάνο Παπάζογλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και του BrainReGain και τον Αλέξη Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο Πρωθυπουργού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain δήλωσε: «Στην εκδήλωσή μας πραγματοποιήθηκε μία πλούσια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επιχειρηματικών φορέων, της Πολιτείας και επαναπατρισθέντων επαγγελματιών, εστιάζοντας στην αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών και στην εξεύρεση λύσεων που θα επιταχύνουν την επιστροφή των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η προσπάθεια επαναπατρισμού ταλαντούχων Ελληνίδων και Ελλήνων στην πατρίδα μας αποτελεί κεντρικό άξονα πολιτικής για την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει τη συνεργασία τόσο με τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και με πρωτοβουλίες που πηγάζουν από την κοινωνία». Ο κ. Κεσεντές συνοψίζοντας τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης σημείωσε ότι: «επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω τις δύσκολες εποχές και έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την επιστροφή των εξειδικευμένων Ελλήνων. Πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό το θετικό μήνυμα θα φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες που αναζητούν την ευκαιρία να επιστρέψουν και να συνεισφέρουν στην πατρίδα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής Brain Regain με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Εκ μέρους της ομάδας BrainReGain, θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση προς όλους τους ομιλητές και συμμετέχοντες και να επαναβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε με νέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και την ελληνική Πολιτεία, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο έδαφος για τον επαναπατρισμό ταλαντούχων Ελληνίδων και Ελλήνων».

 Οι υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Accenture, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Deloitte, ΙΚΕΑ, Ogilvy, Όμιλος Σαμαράς, Salfo Associates, Titan και οι υποστηρικτές επικοινωνίας ο Όμιλος ΑΝΤ1 και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Για την κεντρική παρουσίαση της Πρωτοβουλίας, τα αποτελέσματα των ερευνών και τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης, ακολουθήστε το κάτωθι link: https://brainregain.gr/el/article/50/ethsia-ekdhlosi-brainregain

Tην Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει απαρτίζουν, συνολικά, 48 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους όπως της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, του Λιανικού Εμπορίου, της Ναυτιλίας, της Υγείας, των Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης: Accenture, Aegean Airlines, Athens International College, AIMS International, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Corinth Pipeworks, COSMOTE, ΔΕΗ, Deloitte Greece, Edenred, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Euroconsultants, Εrnst & Young, eShare, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Όμιλος FOURLIS, Grant Thornton, Hellenic Cables, HELLENiQ Energy, Interamerican, Kyklades Maritime Corporation, METRO, Microsoft, Nestle, Netcompany/Intrasoft, Ogilvy, OTIS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, PotamitisVekris, Quest Group, Roche, SALFO Engineering & Management Consultants, Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες», Sani Ikos Group, TEMES, TITAN, Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, TUV Austria Hellas, Upstream, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Υπερταμείο, Vodafone Ελλάδας, Xerox Hellas και Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πώς μπορείτε να γίνετε μέλος στη Συμμαχία BrainReGain, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γενική Διευθύντρια κα Μ. Δουκάκου στο [email protected].