Επιστροφή στην Ελλάδα: εναλλακτική φορολόγηση και απαιτούμενα έγγραφα 

Επιστροφή στην Ελλάδα: εναλλακτική φορολόγηση και απαιτούμενα έγγραφα 

Η επιστροφή των Ελλήνων από το εξωτερικό στην πατρίδα τους συνοδεύεται από διάφορες διαδικασίες και φορολογικές ρυθμίσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Στο άρθρο αυτό, παρέχουμε μια λεπτομερή ανάλυση των προϋποθέσεων υπαγωγής στα άρθρα εναλλακτικής φορολόγησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν. Τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται από τα άρθρα 5Α, 5Β, και 5Γ του Ν. 4172/2013 έχουν στόχο να διευκολύνουν την επανεγκατάσταση και να προσελκύσουν νέους φορολογικούς κατοίκους, ενισχύοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Αναλύουμε τις διαδικασίες υποβολής και τα ειδικά δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τον πιο ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο. 

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα των επαναπατρισθέντων BrainReGainers για τις πολύτιμες πληροφορίες και την εμπειρία τους, που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτού του άρθρου.   

Φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης νέων φορολογικών κατοίκων άρθρων 5Α, 5Β, 5Γ του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) 

https://www.aade.gr/exypiretisi-enimerosi/hristikoi-odigoi/forologika-kinitra-proselkysis-neon-forologikon-katoikon-arthron-5a-5b-5g-toy-n-41722013  

Διαδικασία υποβολής: 

Είσοδος στο myaade>Τα αιτήματα μου>Νέο αίτημα>Φορολογία>Υποβολή για εμένα>Θεματική ομάδα: Εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος>Διαδικασία: Επιλογή της περίπτωσης που ταιριάζει στον αιτούμενο π.χ. μισθωτή εργασία/ επιχειρηματική δραστηριότητα/ σύνταξη>Υπηρεσία υποβολής αιτήματος: ΔΟΥ(επιλογή της ΔΟΥ όπου υπάγεται ο αιτούμενος)>Τμήμα υπηρεσίας υποβολής: Γ1 Εναλλακτικής φορολόγησης>Επόμενο: υποβολή δικαιολογητικών.  

Τα δικαιολογητικά διαφέρουν ανά περίπτωση (5Α/5Β/5Γ). Για το 5Α και το 5Β, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, η σελίδα θα εμφανίσει τα δικαιολογητικά που απαιτείται να επισυναφθούν στο τελευταίο στάδιο. Για το 5Γ (μισθωτή εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα) τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:  

Δικαιολογητικά Έγγραφα (5Γ) 

Α. Δικαιολογητικά έγγραφα για υπαγωγή του φορολογούμενου στον ειδικό τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος από μισθωτή εργασία: 

  1. Αίτηση.

Στο πεδίο "Αίτημα" παρακάτω αναγράφετε (ενδεικτικά):  

"Αιτούμαι τη μεταφορά της φορολογικής μου κατοικίας στην Ελλάδα και την υπαγωγή μου στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από ....................... (μισθωτή εργασία ή και από επιχειρηματική δραστηριότητα) του άρθρου 5Γ του ν. 4172/2013". 

  1. Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας ή, αν δεν προβλέπεται, αντίγραφο εκκαθάρισης δήλωσης ή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (εφόσον υποβλήθηκε με την ιδιότητα του φορολογικού κατοίκου του άλλου κράτους) ή βεβαίωση δημόσιας ή δημοτικής Αρχής για την απόδειξη μόνιμης και σταθερής εγκατάστασης του προσώπου στο άλλο κράτος (εφόσον δεν προβλέπονται τα προηγούμενα).

Σημείωση: Τα ως άνω αλλοδαπά δημόσια έγγραφα υποβάλλονται θεωρημένα κατά τα διεθνή νόμιμα και μεταφρασμένα από τους αρμόδιους φορείς. 

  1. Υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 με την οποία ο φορολογούμενος δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του πρώτου έτους υπαγωγής του στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ν.4172/2013.
  2. Δικαιολογητικό για την απόδειξη ύπαρξης εργασιακής σχέσης (ενδεικτικά: σύμβαση εργασίας, έντυπο αναγγελίας πρόσληψης, δημοσίευση στο ΓΕΜΗ της πράξης με την οποία το πρόσωπο ορίζεται ως διευθυντής ή μέλος διοικητικού συμβουλίου, σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών έναντι πάγιας αντιμισθίας κ.λπ.).
  3. Υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο του εργοδότη με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ο αιτών καλύπτει νέα θέση εργασίας.

Β. Δικαιολογητικά έγγραφα για υπαγωγή του φορολογούμενου στον ειδικό τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα: 

  1. Τα υπό στοιχεία 1, 2 & 3 δικαιολογητικά της περ. Α.
  2. Βεβαίωση υποβολής δήλωσης έναρξης εργασιών. 

(βλ. Α.1087/2021  Α.1089/2022, Ε.2224/2021  Ε.2029/2022). 

Τηλέφωνα Αρμόδιων Τμημάτων ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού 

  • 210 3375446 
  • 213 1607110 
  • 213 1607102 

 

(photo by zinkevych on Freepik)